Invitaţie la masa rotundă „Securitate şi Siguranţă Comunitară: Implicarea Actorilor Locali”

În perioada 22 — 26 octombrie 2012, se desfăşoară vizita de studiu în Moldova a unui grup de experţi din Estonia, Letonia, Polonia şi Kîrgîzstan, organizată în cadrul proiectului „Securitate şi Siguranţă Comunitară: Implicarea Actorilor Locali»,implementat de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” din Moldova în colaborare cu Asociaţia „Neighborhood Watch” din Estonia cu suportul Programului Est Est fără Frontiere al Fundaţiei Soros-Moldova şi al Fundaţiei Deschise din Estonia.

Iniţiativa “Neighborhood Watch” (NHW) sau “Supraveghere de vecinătate” este un model de implicare civică, bazat pe sentimentul de solidaritate comunitară şi ajutor reciproc, conceput pentru a spori gradul de securitate şi prevenire a infracţionalităţii la nivel de comunitate. Estonia este un exemplu de succes în aplicarea şi dezvoltarea acestui concept deja mai mult de un deceniu. NHW este o acţiune comună în care se implică vecinii, poliţia, administraţia publică locală şi organizaţiile civice interesate de siguranţa şi confortul cetăţenilor.

Prezentul proiect vizează securitatea comunitară în Republica Moldova, care este afectată de procesul de transformare a instituţiilor de aplicare a legii, de interesul scăzut şi implicarea insuficientă a societăţii civile şi a autorităţilor locale în acţiuni orientate spre asigurarea securităţii cetăţenilor.

Programul vizitei prevede întîlniri cu factori de decizie şi reprezentanţi ai societăţii civile din Moldova şi o vizită de studiu în localităţile din raionul Ialoveni.

Vizita se va încheia cu organizarea unei Mese rotunde la Chişinău în data de 25 octombrie 2012 care se va desfăşura în Sala de conferinţe „Guitar” a Hotelului Jazz (mun. Chişinău, str. V. Pîrcălab 72), începînd cu ora 8.30 şi va dura pînă la 15.00. La eveniment sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai societăţii civile şi experţi în domeniu.

Vezi AGENDA VIZITEI DE STUDIU, AGENDA MESEI ROTUNDE şi LISTA EXPERŢILOR care participă la vizita de studiu.

Scopul mesei rotunde este de a analiza experienţa Estoniei, Poloniei, Letoniei şi Kîrgîzstanului în domeniul implementării conceptului serviciului de securitate comunitară (Neighbourhood Watch) bazat pe supraveghere de vecinătate şi formularea recomandărilor relevante pentru transferul acestor practici în Republica Moldova.

Pentru detalii, Vă rugam să contactaţi pe Sergiu Gurău, director de proiect, la adresa ecorazeni@gmail.com sau mobil 079641243.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *