“Dacă mă angajez, pierd ajutorul social şi gradul de dizabilitate”, “nimeni nu angajează persoane cu dizabilităţi”, “cu-i mă adresez şi cine mă poate ajuta să-mi caut un loc de muncă sau să învăţ o meserie”, acestea sunt doar câteva dintre întrebările şi problemele la care, începând cu aprilie 2012, Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” oferă răspunsuri şi soluţii tinerilor cu alte abilităţi din Republica Moldova. Este vorba despre un program amplu care şi-a propus drept scop creşterea gradului de incluziune socială şi a calităţii vieţii tinerilor cu dizabilităţi și din alte categorii defavorizate prin facilitarea accesului lor la servicii sociale inovative, exersarea abilităţilor de viaţă şi de muncă, combaterea marginalizării, implicarea părinţilor şi asigurarea sustenabilităţii intervenţiilor de incluziune socială.
De la lansarea programului şi până în prezent, circa 300 de tineri și tinere cu diferite dizabilităţi și din alte categorii defavorizate au beneficiat de evaluarea capacităţilor socio-profesionale, consiliere şi instruire vocaţională sau angajare la Întreprinderea socială de inserție „Floare de cireş” SRL fondată în decembrie 2012 de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” cu suportul Ministerului Federal Austriac al Muncii, Afacerilor Sociale şi Protecţiei Consumatorului (BMASK), Asociaţiei „Volkshilfe Solidarität” şi WienWork din Austria. Întreprinderea este situată în satul Răzeni, raionul Ialoveni, iar domeniile principale de activitate sunt: prestarea serviciilor de alimentaţie publică (catering în Chişinău şi toate regiunile țării), cultivarea legumelor ecologice în seră, iar în scurt timp se va lansa și activitatea brutăriei.
Într-un spaţiu suportiv şi securizat, fete şi băieţi învaţă să lucreze în echipă, totodată obţin experienţă de muncă, iar CV-ul lor devine mai atractiv. Întreprinderea socială „Floare de cireş” este un program amplu de formare profesională care antrenează băieţi şi fete cu dizabilităţi în sfera alimentaţiei publice. În calitate de angajaţi, învaţă să prepare mâncare şi să o servească clienţilor, sau să cultive legume, astfel îşi dezvoltă încrederea în sine şi se pregătesc să devină lideri în familiile şi comunităţile lor.
Întreprinderea socială de inserție „Floare de cireş” oferă speranţă, instruire şi angajare în câmpul muncii pentru băieţi/fete cu dizabilităţi și din alte categorii defavorizate, pentru ca aceştia să-şi schimbe stilul de viaţă şi să devină membri activi în comunitate.
Asociaţia Obştească “Eco-Răzeni”, în colaborare cu parteneri din Austria, şi-a propus o abordare inovatoare pentru a acţiona asupra reducerii sărăciei prin promovarea coeziunii actorilor sociali din comuna Răzeni, r. Ialoveni şi oferirea soluţiilor pentru rezolvarea problemelor sociale şi economice. În acest sens, organizaţia noastră a fondat Întreprinderea socială de inserție “Floare de cireş” SRL şi a lansat în iunie 2013 o afacere cu obiective sociale, creând astfel oportunităţi de angajare şi instruire pentru tineri și tinere cu dizabilităţi și alte categorii defavorizate din Republica Moldova.
Întreprinderea socială are două domenii de activitate: servicii de alimentaţie publică şi creşterea legumelor în seră. Întreprinderea şi-a început activitatea prin prestarea serviciului “cantina de ajutor social” (la moment sunt 150 deținători de drepturi beneficiari ai acestui serviciu), în septembrie 2013 a fost lansat serviciul catering (contra plată, în regiunea satului Răzeni, inclusiv or. Chişinău), în luna aprilie 2014 a început să activeze şi sera pentru cultivarea legumelor ecologice. Procurând serviciile şi produsele întreprinderii sociale, contribuiţi direct la asigurarea sustenabilităţii programelor promovate de Întreprinderea socială de inserție „Floare de cireş”. Clienţii noştri obţin satisfacţie apelând la serviciile şi produsele întreprinderii sociale care susţine persoanele în căutarea unei speranţe sau îşi doresc o schimbare pozitivă în viaţa lor.
Întreprinderea socială „Floare de cireş” este recunoscătoare tuturor prietenilor care fac posibilă munca noastră. Sprijinul Dvs. este esenţial pentru a susţine dezvoltarea Programelor noastre importante: Integrarea socio-profesională a tinerilor cu dizabilităţi şi Cantina de ajutor social din Răzeni.
Servicii catering: bufet suedez, fourchette, pauze de cafea, business lunch.
Pentru a beneficia de servicii catering, contactaţi echipa noastră: Mobil: 079312021 / 079641243 Telefon: 026873325 Web: www.floaredecires.org Email: catering@floaredecires.org Vom fi bucuroşi să vă ajutăm ca să alegeţi meniul perfect.
În satul Răzeni locuiesc circa 7,8 mii persoane, dintre acestea aproximativ 40 tineri cu vîrsta de la 16 pînă la 35 ani sunt cu dizabilităţi. Majoritatea (2/3) din ei nu au studii sau cu studii primare, respectiv nu sunt încadraţi în cîmpul muncii, iar 1/3 au experienţă minimă de activitate profesională sau lucru în echipă. De obicei, aceşti tineri trăiesc în familii social-vulnerabile cu un venit mediu lunar sub minimul necesar, sunt marginalizaţi de membrii comunităţii din cauza dizabilităţii.
Asociația Obștească “Eco-Răzeni” a fondat în 2012 prima întreprindere socială de catering în Republica Moldova – „Floare de cireş” SRL, care oferă formare și angajare pentru tineri din categorii defavorizate, în special cu dizabilităţi, din mediul rural. Peste 300 de femei și bărbați tineri sunt deja parte a istoriei noastre de succes. Mai mult decât atât, întreprinderea socială sprijină lunar cel puțin 100 de persoane singuratice în etate și sărace din satul Răzeni, prin livrarea la domiciliu de patru ori pe săpămână a prânzurilor. În perioada 2013-2021, peste 200 de beneficiari ai cantinei de ajutor social au primit gratuit peste 30 mii de prânzuri. În perioada 2022 - 2023, circa 250 de beneficiari au primit gratuit la domiciliu 29.740 prânzuri, timp de 331 zile.
Anual, în medie 5% din banii achitați de către clienții ÎSI Floare de cireș SRL pentru serviciile de catering sunt direcționați spre asigurarea funcționării serviciului cantina de ajutor social din Răzeni.
Întreprinderea socială are angajate la moment 41 de persoane: 25 femei și 16 bărbați, inclusiv 27 tineri cu dizabilități și din alte categorii defavorizate. Întreprindere socială a început activitatea de prestare de servicii de catering, în septembrie 2013 și până în septembrie 2018 a servit aproximativ 2161 de evenimente pentru 274 de clienți, la care au participat circa 60 mii de persoane. La moment, personalul nostru deservește aproximativ 100 de evenimente lunar și are capacitatea de a deservi până la 10 evenimente zilnic. 54% dintre clienții noștri au folosit cel puțin de două ori serviciile de catering, iar 87% dintre aceștia au rămas foarte mulțumiți de calitatea bucatelor și de serviciile de deservire.
Din ianuarie 2015, întreprinderea socială este în proporţie de 89% sustenabilă din punct de vedere financiar, respectiv are capacitate de a acoperi costurile administrative, de achiziţie a materiei prime şi a echipamentului. În 2015, cifra de afaceri anuală a fost de 50.000 de euro, în 2017 – 200.000 de euro, în 2023 – 1.084.200 de euro. În perioada 2017 - 2023, 1 euro investit de donatorii străini în proiectele de dezvoltare a capacităților întreprinderii sociale, a generat cel puțin 2 euro sub formă de impozite în bugetul statului moldovenesc. Din 2018 până în prezent, 100% din prestațiile sociale primite de la stat de către angajații cu dizabilități ai întreprinderii sociale, au fost restituite de către aceștia prin plata lunară a contribuțiilor de asigurări sociale reținute din salariu.
În cadrul întreprinderii sociale, angajații cu dizabilități sunt instruiți pentru a obţine competențe financiare, abilități de integrare socială și responsabilități sporite la locul de muncă. În rezultat, aceștia participă activ în viaţa comunităţii, transformându-se treptat din beneficiari pasivi ai alocațiilor de stat în cetățeni activi, care devin responsabili, cu drepturi și obligații, și capacitate să-şi realizeze propriul potențial. Aceștia participă la activități de voluntariat, totodată beneficiază de vizite la spectacole, muzee și excursii prin locurile turistice, vacanțe la mare și la munte.
În septembrie 2015, ÎSI Floare de cireş a lansat programul de instruire la locul de muncă pentru tinerii cu dizabilități din diferite regiuni ale Moldovei – la fiecare 4 luni, un grup de zece tineri cu dizabilități sunt formaţi pentru meseria de bucătar auxiliar şi chelner, abilităţile le obţin în procesul de muncă la întreprinderea socială și unitățile de alimentație publică partenere ale programului (de ex. Radisson Blu Hotel Chișinău, Centrul de zi pentru copii și Liceul teoretic din Răzeni). Anual, circa 50 de tineri cu dizabilități beneficiază de formare a competențelor profesionale la locul de muncă, dezvoltare a abilităților de viață independentă și asitență în angajare pe piața liberă a forței de muncă.
Floare de cireş este un program amplu de formare profesională care antrenează tineri bărbați şi femei cu dizabilităţi în sfera alimentaţiei publice. În calitate de angajaţi, învaţă să prepare mâncare şi să o servească clienţilor, astfel îşi dezvoltă încrederea în sine şi se pregătesc să devină lideri în familiile şi comunităţile lor. Într-un spaţiu suportiv şi securizat, bărbați şi femei învaţă să lucreze în echipă, totodată obţin experienţă de muncă, iar CV-ul lor devine mai atractiv. Floare de cireş oferă speranţă, instruire și sprijin pentru tineri, bărbați și femei cu dizabilităţi, care să le permită să își schimbe viaţa lor şi să devină membri activi în comunități.
În perioada 2015 - 2023, peste 150 de tineri cu dizabilități (femei și 37) din toate regiunile țării și-au îmbunătățit, timp de 4 luni, în medie cu 21% competențele profesionale pentru meseria de bucăt(-ar/-ărească) auxiliar(ă) și în medie cu 9% abilitățile de viață independentă în cadrul programului de instruire la locul de muncă.
În cazul a 79% dintre beneficiari, după instruire, s-a îmbunătățit starea materială pe termen lung datorită faptului că au fost încadarți în câmpul muncii prin angajare asistată (circa 30%) sau au urmat alte cursuri de instruire și programe sociale.
Specificăm aici că viziunea Eco-Răzeni este – comunități din Republica Moldova în care fiecare tânăr și tânără, inclusiv din categorii defavorizate, au acces la oportunități de creștere personală și profesională, totodată contribuie activ la dezvoltarea durabilă a acestora.
Întreprinderea socială de inserție “Floare de cireș Catering” este laureata competiției “European Citizenship Awards 2018”, categoria “Social Enterprise of The Year 2018”. Gala de înmânare a trofeelor s-a desfășurat la data de 2 decembrie 2018 în or. Gdansk, Polonia. Concursul este o inițiativă comună a Forumului Civic European și Volonteurope, două rețele europene care promovează cetățenia activă și recunoașterea importanței justiției sociale pentru coeziunea comunităților din Europa. Peste 4 mii de persoane au oferit votul întreprinderii sociale “Floare de cireș”, pentru ca aceasta să ajungă în finala concursului.