UE // VEȘTI PROASTE pentru răzeneni: apa potabilă NU CORESPUNDE normelor sanitare!
UE // VEȘTI PROASTE pentru răzeneni: apa potabilă NU CORESPUNDE normelor sanitare!
Deși e fără gust, fără miros, fără culoare, apa este elementul-cheie al existenței noastre. Pentru că APA ESTE VIAŢA însăşi, materialul din care suntem plămădiți. De aceea e foarte important să știm ce apă bem, să cunoaștem cum ne afectează sănătatea și calitatea vieții. În acest sens, Eco-Răzeni a testat, în luna decembrie, calitatea apei potabile a 10 surse din comună (surse identificate prin vot de către locuitori).
Rezultatele probelor de laborator, prezentate de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, alarmează, informând că calitatea apei, pe care o consumă răzenenii lasă mult de dorit. Nici una din cele 10 surse verificate NU CORESPUNDE normelor chimice și microbiologice, stabilite de legislație, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Până autoritățile vor lua atitudine, rămâne pe seama fiecăruia să-și asume riscul sau să-și instaleze sisteme eficiente de purificare a apei. Pentru a consulta în detaliu rezultatele investigațiilor de laborator, accesați lista de mai jos:
În acest context, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică recomandă populaţiei: 1. Utilizarea apei din surse sigure de alimentare cu apă potabilă; 2. Fierberea apei înainte de a fi consumată, în scopul evitării îmbolnăvirilor prin maladii transmisibile condiţionate de calitatea apei; 3. Amenajarea fântânilor publice şi individuale cu respectarea zonei de protecţie sanitară de 50 m de la sursele de poluare; 4. Curăţarea tălpii fântânii de nămol cu dezinfecţia ulterioară a fântânilor cu substanţe clorigene admise de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale; 5. Pentru dezinfecţia fântânii, la 1 m3 de apă este necesară o cantitate de 100 -150 grame clor activ la 1 m3 de apă.
Rezultatele supravegherii calităţii apei potabile din sursele descentralizate (fântânile de mină) pe parcursul ultimilor ani denotă nivele înalte de neconformitate atât la parametrii chimici, cât şi la cei microbiologici. Această situaţie este caracteristică apelor din pânza freatică şi este determinată, în primul rând, de lipsa sistemelor centralizate de canalizare, insalubritatea localităţilor, amplasarea latrinelor (haznalelor), WC-urilor şi a gunoiştilor în imediata apropiere a fântânilor.
Necorespunderea probelor de apă la parametrii chimici devine tot mai alarmantă. Tot mai precară devine calitatea apei după parametrii microbiologici, care pe an ce trece devine tot mai poluată din cauza implicării excesive a factorului uman.
Substanţele cele mai poluante care depăşesc nivelurile admisibile în apa potabilă caracteristice pentru majoritatea fântânilor sunt: conţinutul ridicat de nitraţi (CMA-50 mg/l), care este rezultatul neglijării de către populaţie a principiului de respectare a curăţeniei, depozitării dejecţiilor animaliere, utilizării sporite a fertilizanţilor pe baza sărurilor de amoniu.
Conţinutul ridicat de nitraţi în apa potabilă determină apariţia şi dezvoltarea methemoglobinemiei la copiii nou-născuţi (sindromul copilului albastru), iar conţinutul sporit de fluor în apa potabilă determină apariţia şi dezvoltarea fluorozei dentare, mai cu seamă la copii.
Ca urmare a contaminării componentelor mediului cu substanţe pe bază de azot (fertilizanţi) şi reziduuri de pesticide, tot mai frecvent sunt diagnosticate intoxicaţii acute exogene de etiologie chimică cu nitraţi (care pot provoca decese), mai cu seamă în rândul copiilor.
Este important de știut că Legea privind calitatea apei potabile prevede la art. 9 că neîncadrarea în valorile stabilite pentru parametrii prevăzuți în tabelul 3 din anexa la lege este analizată în termen de 24 de ore din momentul depistării faptului de neîncadrare de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, precum și de către producătorii, operatorii și consumatorii implicați, în scopul identificării cauzei.
La nivel național, din numărul total de locuitori circa 50% consumă apă poluată. În opt din zece fântâni şi izvoare apa nu corespunde normativelor sanitare. În aceste condiţii s-a dublat morbiditatea în urma maladiilor cauzate de poluarea apei. Circa 80% din maladiile legate de calitatea nesatisfăcătoare a mediului sunt provocate de poluarea excesivă a apei potabile. Din cauza calităţii apei, speranţa de viaţă a fiecărui sătean se reduce cu 4-5 ani.
Proiectul „Cetățean informat – cetățean implicat!” este implementat de Asociația obștească „Eco-Răzeni”, care este beneficiara Programului de Granturi Locale lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). Partenerul proiectului pentru Regiunea de Dezvoltare Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER în colaborare cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat” (AO ADR ”Habitat”).