Atelierul de instruire privind scrierea proiectelor de dezvoltare comunitară
Atelierul de instruire privind scrierea proiectelor de dezvoltare comunitară
În contextul lansării celei de-a XXVI-a runde de granturi mici a Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, la 12 februarie 2023, în sala de festivități a Liceului Teoretic ,,Gheorghe Palade” din satul Puhoi, s-a desfășurat Atelierul de instruire în domeniul scrierii proiectelor de dezvoltare comunitară, organizat de administrația raionului Ialoveni și Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni”, pentru echipele de tineri și tinere care au dorința de a participa la concursul de proiecte din cadrul rundei de primăvară.
La instruire au participat activ circa 30 de tineri și tinere (7 băieți și 23 de fete), care reprezintă grupurile de iniţiativă civică, consiliile elevilor și consiliile locale de tineret din 3 localități ale raionului: Puhoi, Gangura, Văratic.
Prin jocuri energizante, interactive şi activităţi de educaţie non-formală participanții și participantele, împreună cu moderatorii: domnul Sergiu Gurău, director executiv, A. O. ,,Eco-Răzeni” și domnul Victor Pletosu, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, și-au povestit experiența de voluntariat în implementarea diferitor proiecte. În mod participativ, tinerii și tinerele au înțeles că, un proiect reprezintă un set de acțiuni sau activități planificate și desfășurate de o echipă, ca rezultat al deciziei luate în comun pentru efectuarea unei schimbări pozitive sau îmbunătățiri în comunitate, într-un cadru de timp limitat, conform resurselor disponibile.
În cadrul atelierului, tinerii au selectat câte o problemă din comunitate. Au efectuat analiza arborelui problemei. Au identificat cauzele şi efectele ce se vor produce, dacă problema nu va fi soluţionată. Conform matricii cadrului logic, echipele au transformat, într-un mod creativ, arborele problemei în arborele obiectivelor, găsind soluţii viabile ce exprimă situația îmbunătățită pentru fiecare aspect negativ, prin exerciţii practice de formulare a scopului, a obiectivelor şi descrierea activităţilor.
Drept rezultat al efortului intelectual, echipele au prezentat următoarele idei de proiect: 1. Pârâiașul din satul Puhoi, cu lungimea de 2 km, salubrizat și amenajat, cu participarea tineretului, până la finele lunii iunie 2023. 2. Dotarea celor două echipe de volei feminin și masculin din Gimnaziul Gangura cu 14 uniforme sportive, pentru a participa la competițiile sportive raionale. 3. Membrii Ansamblului etnofolcloric ,,Eternitate” din Liceul Teoretic ,,Gheorghe Palade”, Puhoi, sunt asigurați cu 20 de costume tradiționale pentru a participa la evenimentele culturale raionale și naționale. 4. Circa 120 de elevi ai Gimnaziului Văratic desfășoară lecțiile și activitățile extracurriculare în foișorul construit și amenajat, cu participarea tinerilor pe teritoriul instituției de învățământ, până la finele lunii iunie 2023. 5. Peste 350 de elevi ai Liceului Teoretic ,,Gheorghe Palade”, Puhoi, inclusiv băieții și fetele cu oportunități reduse, beneficiază și participă activ la ateliere de instruire pentru a-și dezvolta abilitățile de comunicare, până la finele lunii iunie 2023.
Prin urmare, tema pentru acasă a echipelor participante, este de a ajusta și de a îmbunătăți ideile de proiect pe care le-au început să le elaboreze conform matricii cadrului logic și a modelului de proiect completat, citind atent ghidul solicitantului de finanțare în Runda a XXVI – a de granturi mici pentru tineri, care poate fi găsit pe paginile web: www.fondultinerilor.md și www.il.md, după care, vor expedia formularele de aplicare pe poșta electronică a Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”: pgm@fondultinerilor.md, până la 22 februarie 2023.
Suntem profund recunoscători administrației Liceului Teoretic ,,Gheorghe Palade” din satul Puhoi, pentru contribuția substanțială la organizarea și găzduirea frumoasă a evenimentului.
Atelierul de instruire pentru echipele de tineri și tinere este realizat de către Partenerii Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”: Asociația Obștească “Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni, cu sprijinul Fundației Est-Europene din Moldova și IM Swedish Development Partner, din resursele Suediei.