Programul de granturi mici pentru echipele de tineri și tinere, runda a XXIX-a
Programul de granturi mici pentru echipele de tineri și tinere, runda a XXIX-a
Partenerii Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”: Consiliul raional Ialoveni și Asociația obștească ,,Eco-Răzeni” anunţă lansarea rundei a XXIX-a de granturi mici pentru echipele de tineri activi și tinere ingenioase, care au motivația de a se implica, în mod voluntar, pentru a face o schimbare semnificativă în beneficiul comunității în care locuiesc.
Vă reamintim că, programul de granturi se adresează, în exclusivitate, echipelor de tineri și tinere din localitățile raionului Ialoveni, care s-au asociat în grupuri de iniţiativă civică, în consilii ale elevilor sau în consilii locale de tineret, pentru a le spori șansele de afirmare și de participare la viața comunității, oferindu-le suportul financiar prin intermediul rundei a XXIX-a a concursului de proiecte.
Termenul limită de depunere a proiectelor – 04 octombrie 2024.
După cele 28 de runde realizate cu succes, Programul raional ,,Fondul pentru Tineri” oferă o nouă oportunitate pentru echipele de tineri și tinere care au intenția de a accesa resurse financiare pentru implementarea ideilor de proiecte, precum și de a acumula cunoștințele și experiența valoroasă în implementarea micilor proiecte.
Pentru a fi selectate, proiectele ce urmează a fi depuse la concursul din cadrul rundei a XXIX-a de granturi mici, trebuie să fie realizate în localitățile raionului Ialoveni, având drept scop sporirea activismului civic și implicarea voluntară a tinerilor în procesul de identificare și de soluționare a problemelor care afectează viața oamenilor din comunitate.
Așadar, îndemnăm echipele de tineri ca să ne fie parteneri în implementarea proiectelor, și să solicite suportul financiar de la această rundă de granturi, întrunind, pe deplin, următoarele condiții:
1. Formaţi un grup de iniţiativă civică din cel puţin 3 tineri și tinere cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, sau întruniți într-o şedinţă consiliul elevilor sau consiliului local al tinerilor și analizați posibilitatea de a participa la acest concurs de proiecte.
2. Descărcaţi formularul de aplicare de pe paginile web: www.fondultinerilor.md sau www.il.md. Tot aici găsiţi Ghidul solicitantului de finanțare pentru a afla mai multe informații despre concurs şi criteriile de eligibilitate.
4. Expediați formularul de aplicare până la data de 04 octombrie 2024, ora 23:59, la adresa de e-mail: pgm@fondultinerilor.md.
Grupul de iniţiativă civică / consiliul elevilor / consiliul local al tinerilor, poate scrie și expedia doar un singur proiect.
Totodată, ținem să Vă informăm că, durata maximă de implementare a fiecărui proiect va fi de 2 luni, iar valoarea maximă a unui grant nu va depăși suma de 15 000 de lei. Data preconizată pentru începerea implementării proiectelor este 16 octombrie 2024, iar data finalizării proiectelor este 20 decembrie 2024.
Pentru ca proiectele echipelor de tineri să beneficieze de votul de încredere al evaluatorilor, trebuie să fie realiste privind perioada în care urmează a fi implementate (toamnă – iarnă). Pentru informații suplimentare Vă încurajăm să ne contactați: Gurău Sergiu, director executiv, A. O. ,,Eco-Răzeni”, 079641243; Pletosu Victor, specialist principal în domeniul tineretului, 068230922, sau la adresa de e-mail: pgm@fondultinerilor.md.
La argumentarea proiectului, descrieți clar, într-un scurt filmuleț de maxim 3 minute, problema pe care proiectul o abordează și demonstrați, totodată, necesitatea realizării acestui proiect. Filmulețul Dumneavoastră va include obligatoriu imagini video de la locul problemei, dar și câte un interviu cu cel puțin un tânăr / o tânără și un matur (actor social), care să relateze în ce măsură problema identificată îi afectează negativ pe oameni. Pentru realizarea filmulețului, Vă sugerăm să utilizați aplicațiile ,,VivaVideo” și ,,Vidstitch”, pe care le puteți descărca gratuit în telefoanele Dumneavoastră inteligente, direct de pe ,,Google Play”. După ce ați definitivat filmulețul, Vă rugăm să-l înregistrați pe ,,YouTube” și să indicați link – ul în formularul de aplicare la punctul 2.7. ,,Justificarea proiectului”.
Selectarea proiectelor depuse de grupurile de inițiativă civică, de consiliile elevilor sau de consiliile locale de tineret, se va desfășura în două etape, fiecare dintre ele asigurând câte 50 % din votul final:
1. Votarea online pe pagina web www.fondultinerilor.md, unde orice persoană va avea posibilitatea să-și dea votul pentru maximum 3 proiecte favorite din lista proiectelor depuse spre finanțare în această rundă de granturi.
2. Punctajul acordat de membrii echipei de evaluare, în baza celor 6 criterii de selecție (fezabilitatea ideii de proiect, nivelul d eimplicare al tinerilor în inițierea și realizarea proiectului, raportul cost-beneficii, impactul proiectului și parteneriate cu actorii din comunitate).
Procesul de vot online va demara la data de 09 octombrie 2024, ora 09:00 și se va încheia la data de 13 octombrie 2024, ora 23:59.
Descărcați!
Formularul de aplicare – pentru proiectul grupului de iniţiativă civică, pentru proiectul consiliului elevilor sau pentru proiectul consiliului local al tinerilor (pentru completare)
Tipurile de activităţi eligibile pentru finanţare includ, dar nu se limitează la următoarele: – crearea (prin exercițiul democratic al alegerilor participative) şi dezvoltarea capacităţilor consiliilor locale de tineret; – organizarea festivalurilor de muzică, teatru social, dans, etc.; – desfăşurarea expoziţiilor şi a acţiunilor de colectare a fondurilor; – concursuri de creaţie (desen, eseuri, fotografie, origami, desen pe asfalt, graffiti, etc.) sau competiții sportive; – campanii de informare și sensibilizare, sesiuni de instruire şi de educaţie non-formală în domeniile: educaţie civică și protecția mediului înconjurător, siguranța online și ghidarea în carieră, prevenirea corupţiei, a violenţei, a bullying-ului, a drogurilor, a alcoolismului, a virusului HIV/SIDA, precum și a traficului de ființe umane, etc.; – proiecţie de film, vizite la teatre, muzee, excursii pentru tinerii și tinerele cu oportunități reduse; – vizite de studiu, schimb de bune practici și experienţe în domeniul activităților pentru tineret și voluntariat; – mese rotunde, forumuri, dezbateri, conferinţe și simpozioane cu participarea tinerilor; – crearea paginilor web și a podcasturilor pentru tineri; – training-uri, workshop-uri și cursuri de instruire de scurtă durată pentru tineri și tinere; – activități de salubrizare, înverzire și colectare selectivă a deşeurilor; – amenajarea și dotarea spațiilor prietenoase pentru desfășurarea activităților de tineret; – susținerea activității cluburilor de interese şi a atelierelor de creaţie pentru tineri și tinere.
Exemplele de activităţi menţionate mai sus sunt doar ilustrative. Stimulăm creativitatea şi originalitatea ideilor de proiecte. Finanţarea va fi acordată proiectelor care vor fi formulate mai convingător şi vor demonstra posibilitatea producerii unui impact pozitiv în comunitate.
Cheltuielile eligibile includ: 1. Cheltuieli de organizare a evenimentelor (spre exemplu: amenajarea sălii, chiria sălii şi a aparatajului, premii (suvenire), pauză de ceai, etc.); 2. Cheltuieli de deplasare (spre exemplu: arendă autobuz, microbuz, etc.); 3. Consumabile, materiale promoţionale, cheltuieli de editare şi de multiplicare (spre exemplu: rechizite de birou, broşuri, pliante, postere, tricouri promoţionale, etc.); 4. Cheltuieli care se referă la achiziţii de echipament şi utilaj, mobilier, materiale de construcţie şi alte bunuri de valoare mare (cu condiţia că Programul raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni” va finanţa doar 50% din costul total al fiecărui bun procurat, restul sumei fiind acoperită din alte surse). Valoarea acestei categorii de cheltuieli nu poate fi mai mare decât 70% din suma solicitată de la Programul raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.
Membrii grupurilor de iniţiativă civică, ai consiliilor elevilor şi ai consiliilor locale de tineret, implicaţi în procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare comunitară, vor obţine după perioada de raportare un certificat ce va confirma perioada de voluntariat, sarcinile îndeplinite şi competenţele obţinute pe parcursul implementării proiectului finanţat din resursele Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.
CALENDARUL RUNDEI A XXIX-A DE GRANTURI MICI
Nr.
Etapa
Perioada
1.
Sesiuni de instruire pentru tineri și tinere privind scrierea proiectelor mici
07, 14, 21 septembrie 2024
2.
Primirea aplicaţiilor
20 septembrie – 04 octombrie 2024
3.
Procesul de selectare (vot online, preselecţie, interviuri, selecţie finală)
05 – 15 octombrie 2024
4.
Interviuri cu aplicanţii (online)
09, 10, 11 octombrie 2024
5.
Anunţarea proiectelor selectate
15 octombrie 2024
6.
Atelier de instruire cu beneficiarii finanţării (online)
16 octombrie 2024
7.
Implementarea proiectelor
16 octombrie – 20 decembrie 2024
8.
Forumul anual: ,,Participarea tinerilor la dezvoltarea social-economică a localităților raionului Ialoveni”
28, 29, 30 octombrie 2024
9.
Vizite de monitorizare (în localitățile raionului, beneficiare de granturi)
noiembrie 2024
10.
Festivalul Raional al Tinerilor Activi
14 decembrie 2024
11.
Raportarea narativă şi financiară (finală)
21 – 30 decembrie 2024
Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul raional Ialoveni şi realizat cu suportul IM Swedish Development Partner și al Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.
Echipelor de tineri activi și tinere ingenioase le mulţumim pentru interesul manifestat pentru programul de granturi mici şi le dorim succese notabile!