Tinerii din raionul Ialoveni instruiți în domeniul egalității de gen
Tinerii din raionul Ialoveni instruiți în domeniul egalității de gen
În contextul suitei de manifestări dedicate Zilei Naționale a Tineretului, la 21 noiembrie 2021, în sala mare de ședințe a Consiliului Raional Ialoveni, s-a desfășurat Atelierul de instruire despre principiile de bază ale egalității de gen, la care au participat activ reprezentanții celor 24 de echipe de tineri din 15 localități ale raionului, care implementează proiecte în cadrul Rundei a XXIII-a de granturi mici a Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.
Prin jocuri energizante, interactive şi activităţi de educaţie non-formală participanții au înțeles că, egalitatea de gen presupune că toți oamenii (bărbați și femei) sunt liberi să-și dezvolte abilitățile personale și să facă alegeri, fără a fi limitate de stereotipuri, roluri rigide de gen și prejudecăți.
Moderatoarea atelierului, doamna Alina Andronache, expertă de marcă în acest domeniu, a menționat că, o problemă a societății noastre este prezența stereotipurilor și a prejudecăților înrădăcinate, deși, recunoaștem diferențele dintre oameni și că toți avem aceleași oportunități și șanse egale de dezvoltare. Stereotipurile sunt etichetările care susțin cum ar trebui să fie bărbații și femeile. Prejudecățile sunt atitudini generalizate față de femei sau bărbați ca grup social și reprezintă un rezultat al stereotipurilor de gen.
Tinerii au fost antrenați în procesul de elucidare a miturilor și a realităților existente. În conștiința oamenilor persistă o concepție despre rolurile specifice de gen: culoarea albastră este reprezentativă pentru bărbați, cea roz – pentru femei; fetele sunt prințese și băieții – cavaleri; un bărbat nu poate fi moașă sau educator; gospodină e femeia care se ocupă cu treburile casnice; gospodarul se află în fruntea satului și administrează treburile publice.
Pentru a elimina stereotipurile, nu este corect să analizăm o persoană din perspectiva prejudecăților care încep din familie și continuă la școală, în mass-media și în comunitate. Ci, mai degrabă, să ne gândim că fiecare om muncește cum poate și cum se pricepe mai bine.
Trebuie să conștientizăm faptul că, lipsa egalității de gen creează inegalități. Violența în familie are la bază următoarele stereotipuri. Soțul când vine seara de la serviciu, soția trebuie să îl întâmpine cu mâncarea caldă pe masă. Soțul este cel care trebuie să câștige bani pentru a întreține familia. Dacă nu e așa, atunci, apar conflicte în viața de familie, care duc la depresie.
Într-un raport al Consiliului Europei sexismul este definit drept o discriminare sexuală, exprimată sau ne-exprimată privind superioritatea unui reprezentant al unui sex asupra altui sex și cu discriminarea acestuia din urmă, existând multe similitudini între sexism și rasism.
Prin urmare, egalitate de gen înseamnă vizibilitate, abilitate și participare egală a femeilor și bărbaților în toate sferele vieții publice și private. Egalitatea de gen constă în faptul că, oamenii au aceleași drepturi și același nivel de demnitate, abilitare, responsabilitate și participare, ținându-se cont de toate diferențele privind comportamentul, rolurile, aspirațiile și nevoile reale ale femeilor și bărbaților.
Participanții au înțeles că este important să promovăm egalitatea de gen în fiecare zi prin acțiunile:
Omul trebuie analizat ca o personalitate în domeniu, și nu după stereotipuri;
Să acceptăm diversitatea;
Să împărțim grijile casnice cu membrii familiei și la sarcinile la serviciu – între membrii echipei;
Atunci când ne adresăm publicului mixt să folosim formule de masculin și de feminin;
În cadrul procesului de studii, elevii nu trebuie orientați spre anumite materii în funcție de gen, ci în funcție de preferințele și aptitudinile lor.
Împreună, bărbații și femeile, formează echipe care muncesc și care participă la viața publică.
Toți avem șanse egale pentru a ne dezvolta propriul talent!
La finele atelierului tinerii au mai beneficiat de o sesiune de instruire privind jurnalismul, mass-media, platforma de podcast, activitatea editorilor de imagine și a operatorilor de imagine, deoarece, prin mediatizare, putem contribui la soluționarea unei probleme din comunitate.