Asoсiaţia obştească “Eco-Răzeni” este o organizaţie necomercială cu sediul în satul Răzeni, raionul Ialoveni, creată de un grup de tineri în decembrie 1998, care şi-a pus drept scop îmbunătăţirea condiţiilor de dezvoltare socio-economică, în special pentru tineri, grup vulnerabil care este expus riscurilor fenomenelor sociale negative ca: emigrarea, sărăcia, şomajul, accesul limitat la educaţie de calitate şi informaţie, situaţie care persistă în ţara noastră de mai mult timp. ONG-ul încă de la început a lucrat în diverse domenii cu implicarea tinerilor şi pentru tineri: facilitarea accesului la informaţie, instruirea în domeniul noilor tehnologii de informare şi comunicare, protecţia mediului şi educaţie ecologică, promovarea participării tinerilor în viaţa comunităţii.
Eco-Răzeni este recunoscută ca un actor activ în promovarea drepturilor omului în comunităţile din raionul Ialoveni, desfăşurând în parteneriat cu autorităţile administraţiei publice locale de ambele nivele, instituţiile de învăţământ, mass-media, structurile de tineret şi ong-urile activităţi de educaţie şi conştientizare a drepturilor omului de către opinia publică (campanii de sensibilizare a publicului larg, publicaţii, seminare, cursuri de instruire, concursuri, activităţi de învățare nonformală, program de granturi mici pentru tineri). În acest context, organizația noastră a obținut pe parcursul anilor mai multe premii și diplome: Premiul ONU pentru drepturile omului 2009 și 2015; Concursul WebTop 2008; Premiul pentru promovarea transparenței în sectorul asociativ 2012; Gala RemarcAbilitatea 2015; ONG-ul anului 2011 și 2014 în raionul Ialoveni; Diploma de onoare a Inspectoratului național al Poliției 2013 și 2016; Premiul UN Women pentru promovarea egalității de șanse 2016; Premiul special al Delegației UE pentru realizarea schimbărilor 2019; CEB Award for Social Cohesion 2021.
Din aprilie 2010, Eco-Răzeni în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni coordonează programul raional Fondul pentru Tineri Ialoveni (www.fondultinerilor.md). În decembrie 2012, asociaţia a fondat prima întreprindere socială de inserție în domeniul alimentaţiei publice (catering) din Republica Moldova – ÎSI Floare de cireş SRL (www.floaredecires.org) în cadrul căreia activează două servicii sociale: instruirea la locul de muncă a persoanelor cu dizabilități și cantina de ajutor social.
Eco-Răzeni este membră a Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova; Consiliului Național al Tineretului din Moldova; Platformei pentru promovarea antreprenoriatului social în Republica Moldova; Rețelei Europene a Întreprinderilor Sociale de Inserție (ENSIE); Platforma Națională a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic; Consiliul Economic de pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova.
În cadrul asociaţiei sunt angajate 10 persoane (3 bărbaţi şi 7 femei), care ocupă următoarele funcţii: director executiv (1 pers), contabil (1 pers), manager întreprindere socială (1 pers), manager program (2 pers), asistent manager (2 pers), consilier ghidare în carieră (1 pers) şi formator (2 pers). Majoritatea salariaților sunt cu studii superioare în domeniile: administrare publică, management, business și administrarea afacerilor, economie, asistență socială, drept. Bugetul anual al organizaţiei variază între 150 mii EUR şi 250 mii EUR. Organizația dispune de un sediu cu suprafața de 72 m2, cantina de ajutor social cu suprafața de 85 m2 și secția de producere a întreprinderii sociale cu suprafața de 510 m2, situate în satul Răzeni, raionul Ialoveni. Eco-Răzeni gestionează, conform situației financiare din 31.12.2023, imobilizări corporale (fonduri fixe) și active nemateriale în valoare totală de circa 3,2 milioane lei: echipament și mobilier de birou, automobile, echipament de bucătărie, seră, sisteme de operare, program contabil, etc.
Asociaţia are în portofoliu peste 60 de proiecte implementate cu suportul Ambasadei SUA în Moldova, Ambasadei Norvegiei la Bucureşti, Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), Fundaţiei Soros Moldova, Fondului Naţional pentru Democraţie (NED) din SUA, PNUD Moldova, Oficiului în Moldova al Băncii Mondiale, Fundaţiei Est-Europene Moldova, IM Swedish Development Partner, Organizației Internaționale pentru Migrație, Fundației LED Moldova, Fundației Konrad Adenauer, Primăriei orașului Viena, Ministerului Federal Austriac al Muncii, Afacerilor Sociale și Protecției Consumatorilor, Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei, Ministerului Mediului, Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, Consiliului Raional Ialoveni, ș.a.