Bune practici în materie de economie socială din orașele Roma, Bologna și Ravena
Bune practici în materie de economie socială din orașele Roma, Bologna și Ravena
Vizită de studiu organizată în Italia, în cadrul Programul de Mobilitate Internațională a forței de muncă, coordonat de Agenția ANPAL Servizi și finanțat de Ministerul Muncii și Politicilor Sociale al Italiei în vederea preluării experienței italiene în domeniul economiei și antreprenoriatului social.
Exponentul Asociației „Eco-Răzeni”, alături de alți 20 de reprezentanți ai instituțiilor publice, funcționari publici și antreprenori sociali din Moldova au participat, în perioada 27-31 mai 2019, în cadrul unei vizite de studiu de înaltă eficacitate în Italia. Membrii delegației moldovene au beneficiat de excelenta oportunitate de lua cunoștință și prelua totodată cele mai reușite practici în materie de economie socială din orașele Roma, Bologna și Ravena.
Anterior acestei vizite, în lunile februarie și martie 2019, au fost organizate activități formative pe tema economiei și întreprinderii sociale, proiectare europeană, agricultură biologică și eficiență energetică. Vizita de studiu în Italia a reprezentat, așadar, indispensabila finalizare și consolidare a experienței formative realizată în Moldova de Programul de Mobilitate Internațională a forței de muncă, coordonat de Agenția ANPAL Servizi și finanțat de Ministerul Muncii și Politicilor Sociale al Italiei, implementat în colaborare cu Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, urmare a prevederilor Acordului bilateral în domeniul migrației de muncă.
Obiectivul-cheie al vizitei a fost cunoașterea și experimentarea realității cooperativelor italiene și a sectorului terțiar italian, ce realizează servicii de tip socio-sanitar și educațional, și oferă sprijin în incluziunea profesională a diferitelor categorii dezavantajate. Agenda vizitei de studiu a cuprins vizite atât la cooperative sociale italiene, cât și la instituții de tutelă și reprezentare a cestora, evenimente care au asigurat un forum de discuţii constructive, schimburi de experiență şi învăţare reciprocă pe teme de interes comun, definind noi priorităţi strategice de economie socială la nivel naţional şi european. În cele cinci zile ale vizitei, s-au creat punți solide de colaborare cu parteneri italieni, precum: Cooperativa Semi di libertà, proiect de incluziune profesională a deținuților, Cooperativa Socială Alicenova, Cooperativa Socială La Città Verde, Cooperativa Socială Cadiai, Rete ComeTe, Restaurantul formativ Le Torri, și Cooperativa Socială San Vitale.
Pe această cale, Asociația obștească „Eco-Răzeni” ține să-și exprime recunoștința și sincerele mulțumiri tuturor organizatorilor care au asigurat succesul acestei acțiuni de mare impact pentru dezvoltarea durabilă țării noastre, și anume: Direcția Generală pentru imigrație și politici de integrare, Italia, Agenției ANPAL Servizi, Ministerului Muncii și Politicilor Sociale al Italiei, și Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.