Centrul de (re)integrare socială a tinerilor cu oportunități reduse din localitățile raionului Ialoveni
Centrul de (re)integrare socială a tinerilor cu oportunități reduse din localitățile raionului Ialoveni
Scopul proiectului: Crearea și implementarea de servicii sociale integrate şi oportunităţi sporite de incluziune socială pentru tineri (fete, băieți) cu vârste cuprinse între 14-24 ani, aflați în dificultate, din localitățile raionului Ialoveni.
Pentru realizarea scopului, echipa de proiect și-a propus următoarele obiective:
Obiectiv specific 1: Dezvoltarea cadrului normativ și a regulamentului intern de funcționare a Centrului de (re)integrare socială a tinerilor și desfășurarea activităților de advocacy pentru aprobarea actelor normative, atât la nivel local cât și național, necesare bunei funcționări a acestui tip de serviciu social;
Obiectiv specific 2: Consolidarea personalului și dezvoltarea sustenabilă a capacităţilor organizaţionale ale AO Eco-Răzeni, precum și a partenerilor săi (asistenți sociali, medici de familie, pedagogi, polițiști), prin intermediul a cel puțin 3 instruiri tematice, pentru a oferi servicii de calitate;
Obiectiv specific 3: Pilotarea prestării activităților educaționale, sociale, de formare profesională și facilitare a accesului pe piaţa muncii, în cadrul serviciului social, începând cu a doua jumătate a anului 2023, pentru cel puțin 20 tineri și tinere din raionul Ialoveni.
Buget proiect: 35000 EUR
Perioada de implementare: mai 2022 – octombrie 2023 (18 luni)
Despre proiect:
Scopul proiectului de creare a Centrului de (re)integrare socială a tinerilor cu oportunități reduse din localitățile raionului Ialoveni, este de a ușura accesarea, de către tineri, a serviciilor de informare, consiliere, educație extracurriculară, facilitare acces pe piaţa muncii, la locuinţă, la servicii medicale şi de educaţie, la servicii de formare şi reconversie profesională, activităţi de orientare vocaţională, terapii diverse, activităţi de petrecere a timpului liber, activităţi de voluntariat, masă caldă și/sau rece (în funcție de resursele disponibile), în concordanță cu nevoile individuale identificate, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii.
Circa 30 – 50 de fete și băieți tineri vor beneficia anual de serviciile Centrului de (re)integrare socială a tinerilor, cu implicarea a 5 specialiști, (salariați ai serviciului). Serviciul va fi amplasat în sat. Răzeni, oficiul Eco-Răzeni.
Serviciul va fi prestat de către AO Eco-Răzeni în parteneriat cu Consiliul raional Ialoveni și alți actori comunitari, prin acreditarea ulterioară a serviciului gestionat de către AO Eco-Răzeni. Eco-Răzeni pilotează al treilea an consecutiv un serviciu similar la nivel de comuna Răzeni, iar prin proiectul în cauză, își propune să dezvolte cadrului normativ, consolidarea capacităților instituționale și extinderea serviciului la nivelul raionului Ialoveni.
Crearea și dezvoltarea serviciului Centrului regional de (re)integrarea socială este parte a Programului de dezvoltare a politicilor de tineret ale raionului Ialoveni pentru anii 2022-2026 și a Strategiei de dezvoltare organizațională a AO Eco-Răzeni 2022-2026.
Proiectul se focusează pe tineri, deoarece aceştia sunt o categorie de persoane care reprezintă o resursă importantă atât pentru prezentul ţării, cât şi pentru viitorul acesteia. Pornind de la problemele și nevoile specifice tinerilor cu oportunități reduse în domeniul educaţiei, ocupării, accesului pe piața de muncă, proiectul propune un mod inovativ de soluţionare a provocărilor cu care această categorie se confruntă - crearea unui Centru de (re)integrare socială. Am ales această categorie de persoane vulnerabile deoarece, din punct de vedere al incluziunii pe piaţa muncii, numărul tinerilor care intră pe piaţa muncii în primul an după absolvire este relativ redus, iar al tinerilor din categoria NEET (not in education, employment or training) - îngrijorător de mare. Fenomenul de excluziune socială și sărăcia au efecte nefaste asupra mai multor dimensiuni ale vieții tinerilor: asupra educaţiei, modului de viață, accesului la piaţa muncii, participării active la viața publică, interacţiunii sociale cu comunitatea, etc. Totodată, marginalizarea socială include dimensiunea sărăciei, nu numai din punct de vedere al deprivării economice a tinerilor, cât şi din punct de vedere nonmaterial (ex: aprecierea nivelului performanțelor și abilităților personale și educaționale).
Info de context:
Asociația Obștească “Eco-Răzeni” este beneficiară de grant în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune” finanțat de Uniunea Europeană, implementat și co-finanțat de Fundația Soros-Moldova, în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.
Organizația este una din cele 40 beneficiare de granturi în cadrul proiectului care vor fi susținute să dezvolte servicii sociale calitate și durabile în țara noastră. Valoarea fondului de granturi este de 2 mln de euro, bani care sunt utilizați pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor din grupuri vulnerabile.
Pe parcursul implementării a mai multe proiect cu finanțare din partea Uniunii Europene, Fundația Soros Moldova împreună cu partenerii au reușit să creeze mai mult de 40 servicii sociale în țară.