Eco-Răzeni a primit de la Delegația UE în Moldova premiul special pentru promovarea schimbărilor
Eco-Răzeni a primit de la Delegația UE în Moldova premiul special pentru promovarea schimbărilor
Șase organizații neguvernamentale au fost premiate pentru contribuții semnificative în domeniile lor de activitate, în cadrul Galei societății civile, ediția a doua, organizate pe 7 iunie la Chișinău. Evenimentul, organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, marchează rezultatele tangibile ale inițiativelor organizațiilor societății civile moldovenești, finanțate de UE, cu impact durabil și pozitiv asupra democrației, dezvoltării economice și coeziunii sociale din Republica Moldova, și care au promovat valorile europene.
Premiul pentru o guvernanță mai puternică a fost acordat Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” pentru un proiect ce a introdus inovații și mai multă transparență în sistemul achizițiilor publice. Centrul regional pentru dezvoltare socio-economică de la Cahul, care a instruit sute de viitori antreprenori din sudul țării, a luat premiul pentru o economie mai puternică, iar Asociația Keystone Moldova a primit premiul pentru o societate mai puternică datorită proiectului său de reintegrare socială a persoanelor cu dizabilități mintale.
Premiile speciale au fost decernate altor trei organizații neguvernamentale. Astfel, premiul special pentru promovarea schimbărilor a fost acordat Asociației „Eco-Răzeni” pentru proiectul de antreprenoriat social SRL „Floare de cireș”, dar și pentru instruirea altor antreprenori începători din regiune în domeniul gestionării unei afaceri. Fundația de binefacere „Caritas Moldova” a luat premiul pentru consolidarea încrederii, pentru proiectul său de teatru social, realizat în parteneriat cu o asociație din Tiraspol, prin intermediul căruia tinerii sunt îndemnați să-și cunoască și să-și apere mai bine drepturile. Premiul campionilor în domeniul egalității de gen a fost decernat Asociației Femeilor din Poliție pentru o activitate prodigioasă de apărare a drepturilor și intereselor femeilor în profesia respectivă, și combaterea abuzurilor la locul de muncă.
„O societate civilă puternică este un pilon de bază pentru funcționarea unei democrații. Uniunea Europeană consideră societatea civilă un partener esențial în procesele de reformă din Republica Moldova, în contextul implementării Acordului de Asociere. Uniunea Europeană va continua să sprijine consolidarea societății civile din Republica Moldova, axându-se în special pe inițiativele locale, ce urmăresc schimbări concrete ce vor contribui la îmbunătățirea vieții oamenilor”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, la deschiderea evenimentului.
În cadrul evenimentului, a fost organizată și o expoziție a proiectelor de antreprenoriat social și a centrelor de dezvoltare a afacerii, deschise în diverse regiuni ale țării cu sprijinul Uniunii Europene. Gala a întrunit reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri, ai autorităților locale și centrale, și membrii corpului diplomatic.
Uniunea Europeană are mai multe programe de sprijinire a societății civile din Republica Moldova, care urmăresc consolidarea participării civice la nivel central, regional, dar și în comunități. O bună parte din proiectele și programele de dezvoltare europene, realizate în Republica Moldova – 169 la număr, în acest moment – au și o componentă de sprijinire a societății civile.
Gala societății civile 2019 ediția a doua este organizată sub auspiciul aniversării a 10-a a Parteneriatului Estic. Sprijinirea societății civile este un element cheie al Politicii Europene de Vecinătate, și urmărește consolidarea rolului acesteia în reformele și schimbările democratice în desfășurare, precum și a capacității ei de a colabora cu autoritățile publice din Republica Moldova. Premierea societății civile în contextul acestui eveniment se focusează pe proiecte și echipe ale organizațiilor ce au demonstrat utilizarea abordărilor inovative pe subiecte dificile, au reușit să genereze rezultate semnificative concrete și să creeze un impact benefic durabil la nivel local sau național prin proiectele finanțate.