Fondul pentru tinerii antreprenori din Ialoveni 2022 - 2023
Fondul pentru tinerii antreprenori din Ialoveni 2022 - 2023
Scopul proiectului “Fondul pentru tinerii antreprenori din Ialoveni” este: tinerii NEET (femei și bărbați), rezidenți ai raionului Ialoveni, sunt abilitați și accesează mai multe oportunități sustenabile de participare economică la nivel local.
În acest sens, au fost setate următoarele trei obiective specifice:
Obiectiv specific 1. Promovarea oportunităților de participare economică și stimularea spiritului de întreprinzător în rîndul a 5% din populația tînără din categorii defavorizate a raionului Ialoveni, pînă în luna noiembrie 2023;
Obiectiv specific 2. Dezvoltarea competențelor antreprenoriale și susținerea financiară a tinerilor NEET pentru lansarea și dezvoltarea a 10 idei de business, cu accent sporit pe afacerile mici inovative care sunt alineate sau ar contribui la dezvoltarea socio-economică a comunităților din raionul Ialoveni în perioada 2022 – 2023.
Activităţi şi strategii de realizare a obiectivelor specifice:
Cartografierea tinerilor NEET și identificarea necesităților acestora
Desfășurarea campaniei de sensibilizare a publicului larg privind situația tinerilor NEET
Organizarea Forumului tinerilor antreprenori
Acțiuni de colectare a fondurilor și stabilire de parteneriate
Organizarea cursurilor de instruire în domeniul elaborării planurilor de afaceri
Elaborarea conceptului și a documentației Fondului
Desfășurarea concursului planurilor de afaceri și finanțarea afacerilor tinerilor
Organizarea sesiunilor de mentorat pentru administratorii afacerilor finanțate
Aria de intervenţie a proiectului: 25 de localități ale raionului Ialoveni.
Perioada de implementare: februarie 2022 – iulie 2023 (18 luni)
Context:
Pe lângă consecințele sociale, precum excluziune, discriminare, depravare, emigrare, fenomenul NEET în rândul tinerilor duce la costuri economice semnificative. Rata tinerilor NEET este propusă ca țintă specifică ce vizează tinerii pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2030, ținta 8 „Promovarea creșterii economice durabile, incluzive și durabile, a ocupării complete și productive și a muncii decente pentru toți”. În Republica Moldova preocuparea pentru tinerii NEET este relativ recentă. Indicatorul rata tinerilor NEET a fost pentru prima dată introdus în Strategia Națională privind Ocuparea Forței de Muncă pentru anii 2017–2021, ceea ce constituie un pas important în monitorizarea acestui fenomen. Moldova are o rată înaltă a tinerilor inactivi care nu urmează niciun program de educaţie, de formare şi nici nu au un loc de muncă (NEET), nivelul acestea fiind în 2015 de 30.8%, 2019 – 27.4%. Femeile tinere sunt cohorta cea mai mare (35.5%) din aceasta categorie, care raportează obligaţiile de familie drept cauza majoră pentru care sunt deconectate de la piaţa muncii. Ținta pentru rata NEET conform proiectului Strategiei Naţională de Dezvoltare „Moldova 2030” este de 22% în 2030.
Cu toate că în Republica Moldova paleta programelor de suport pentru întreprinzători este una destul de variată, se resimte o insuficiență în domeniul susținerii tinerilor NEET pentru inițierea sau dezvoltarea afacerii. Datele statistice identificate în procesul de cercetare pe domeniul antreprenoriat demonstrează că tinerii din Moldova sunt mai predispuși să inițieze o afacere (44.40%), comparativ cu adulții (24.99%). Tinerii întreprinzători sunt mai creativi și inovativi, mai deschiși spre implementarea inovațiilor sau introducerea unor metode și modele de afaceri care pot contribui la o creștere rapidă și internaționalizare ale acestora. Problema principală pentru tinerii întreprinzători rămâne a fi accesul la resurse financiare ieftine și ușor accesibile. Astfel, implicarea și susținerea tinerilor NEET (fete și băieți) în activitățile de antreprenoriat ar fi o soluție valoroasă pentru micșorarea ratei șomajului, dar totodată și pentru dezvoltarea economiei statului.
Finanțatori:
Acțiunea este parte a proiectului „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)", demarat în februarie 2021 de Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria.