Forumul anual a celui mai mare proiect implementat în Republica Moldova, cu implicarea societății și a poliției
Forumul anual a celui mai mare proiect implementat în Republica Moldova, cu implicarea societății și a poliției
Inspectoratul General al Poliţiei în parteneriat cu Asociația Obștească „Eco-Răzeni” a organizat la 14 februarie a.c., pentru al cincelea an consecutiv Forumul de totalizare a rezultatelor obținute în cadrul Programului “Supraveghere de vecinătate”, desfășurat la Institutul Muncii din capitală. Menționăm că programul a fost lansat în Republica Moldova în anul 2012.
La eveniment a participat conducerea Inspectoratului General al Poliției, reprezentanți ai Administrației publice locale, polițiști, cetățeni din toate raioanele țării, lideri ai sectoarelor de supraveghere de vecinătate, dar și președintele Asociației Europene pentru Supraveghere de Vecinătate cu sediul la Viena, Austria (EUNWA European Neighbourhood Watch Association), Karl L. Brunnbauer.
Programul „Supraveghere de Vecinătate” a reuşit să formeze un colectiv de peste 40 de mii de voluntari și se bazează pe conceptul – cel mai bun polițist este chiar vecinul tău. Altfel spus, locuitorii unei localități au grijă de securitatea unul altuia, implicându-se și informând poliția la necesitate (dacă se observă ceva dubios în comunitatea în care trăiește).
În discursul său, șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari a remarcat realizările implementării proiectului Supraveghere de vecinătate, menționând importanța acestuia pentru comunitate.
„Mulțumesc tuturor celor implicați în proiect pentru dezvoltarea parteneriatului politie-comunitate, care aduce astăzi rezultate nu doar în cifre dar și o colaborare și comunicare eficientă bazată pe încredere între membrii comunității și Poliție, sporirii gradului de siguranță, soluționarea în comun a faptelor antisociale de care comunitatea este îngrijorată, descurajarea comportamentului infracțional, fapt care ne motivează să ne implicăm cât mai mult și amplu în promovarea acestuia. Astfel, încurajez fiecare membru al comunității să nu tolereze faptele ilegale dar să apeleze Poliția, astfel ca să intervenim concret pe probleme și să ne focusăm activitatea reieșind din necesitățile și grijile cetăţenilor” a menționat Alexandru Pînzari.
În cadrul Forumului s-a pus în discuţie retrospectiva anului 2018, precum și perspectivele de dezvoltare a sectoarelor de Supraveghere de Vecinătate, acțiunile de consolidare a eforturilor de prevenire a criminalităţii în zonele rurale, asigurare şi menţinere a ordinii şi a securităţii publice, precum şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare între Poliţie, administraţia publică locală şi societatea civilă, în vederea creării unui mediu confortabil de trai în comunitate.
În acest sens, șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, care este și autorul proiectului „Supraveghere de Vecinătate”, în discursul său, s-a referit la importanța acestui format de proiect în beneficiul cetățenilor, dar și al polițiștilor.
„Implicarea și atitudinea ambelor părți, va aduce și mai multă siguranță cetățenilor, mai multă încredere în oamenii cu epoleți. Pe parcursul anului precedent, cu ajutorul membrilor activi ai acestuia au fost prevenite și descoperite 88 de infracțiuni, 346 de contravenții. Astfel, proiectul este unul de succes, iar rezultatele obținute au întrecut toate așteptările.Totodată, pentru implementarea cu succes a proiectului nominalizat, am reușit să instituționalizăm programul ca un mecanism al Poliției, dar și să elaborăm mai multe politici în acest sens, printre care Ghidul cetățenilor privind beneficiile proiectului “Supraveghere de vecinătate”, a specificat Gheorghe Cavcaliuc.
De asemenea, în cadrul Forumului a fost semnat un acord de colaborare tripartit, ce are scopul de a consolida dialogul internațional cu membrii marii familii europene a programului Supraveghere de Vecinatate, părțile semnatare fiind Inspectoratul General al Poliției, AO “Eco-Razeni” și European Neighbourhood Watch Association.
În acest context, invitatul de onoare al evenimentului, preşedintele Asociației Europene pentru Supraveghere de Vecinătate din Austria, Karl Brunnbauer a menționat ” Sunt onorat să susţină prezentare aici. Vă felicit pentru succesul d-stră. Un lucru important pe care vreau să-l menţionez este că dumneavoastră sunteţi ochii şi urechile care lucrează pentru poliţie şi vocea care o aude poliţia.”
Anul precedent a fost lansat la nivel National concursul celor mai buni participanți în program, care contribuie în calitate de membri, lideri, polițiști sau primari în dezvoltarea și extinderea supravegherii de vecinătate. Astfel, la finele Forumului au fost oferite Titluri de onoare, Diplome de excelență pentru contribuţia activă în stabilirea relaţiilor de colaborare între Poliţie, administraţia publică locală şi societatea civilă. La fel, au fost menţionaţi şi cei mai activi lideri de sector, poliţişti şi primari, pentru aportul adus la implementarea programelor de prevenire a infracționalității în localităţile rurale.
Menționăm, Proiectul „Supraveghere de Vecinătate” a fost implementat în anul 2013, la inițiativa unui grup de studenți din cadrul Asociației „Eco-Răzeni”. Astăzi proiectul numără în total 3876 sectoare de supraveghere de vecinătate pe teritoriul cărora au grijă de ordinea publică 40347 de membri activi.
În continuare, Poliţia îndeamnă cetăţenii să fie activi şi să comunice cu încredere orice lucru suspicios sau situaţie periculoasă care îi priveşte atât pe ei cât şi pe vecini, inclusiv comunitatea în care locuiesc.
Pentru o societate în siguranță este important să nu fim indiferenți, dar să ne implicăm activ fiind un exemplu pentru alții!