Forumul Liderilor Sectoarelor de Supraveghere de Vecinătate, ediţia a II-a
Forumul Liderilor Sectoarelor de Supraveghere de Vecinătate, ediţia a II-a
La 14 februarie 2015, Inspectoratul General al Poliţiei a găzduit a II-a ediţie a Forumului Anual al Liderilor Sectoarelor de Supraveghere de Vecinătate. La eveniment au participat peste 80 lideri de sector, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale și ai Inspectoratelor de poliție din raioanele Ialoveni, Cimişlia, Dubăsari, Ungheni, Telenești, Glodeni, Râșcani, Căuşeni şi com. Budeşti, mun. Chişinău.
În cadrul Forumului s-a pus în discuţie perspectivele de dezvoltare a sectoarelor de Supraveghere de Vecinătate, măsurile de consolidare a eforturilor de prevenire a criminalităţii în zonele rurale, asigurare şi menţinere a ordinii şi a securităţii publice, precum şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare între Poliţie, administraţia publică locală şi societatea civilă, în vederea creării unui mediu confortabil de trai în comunitate. Evenimentul a urmat cu semnarea a 9 acorduri de constituire a sectoarelor de Supraveghere de Vecinătate în orașul Căușeni, localitățile Taraclia, Cîrnățeni, Ciuflești, Copanca, Tănătari, Coşcalia şi Fîrlădeni, raionul Căuşeni
La moment, peste 450 de familii din 32 localităţi (9 raioane) sunt parte a mişcării Supravegherea de Vecinătate din Republica Moldova, astfel permanent sunt informaţi despre situaţia criminogenă din regiune, cunosc sfaturi utile pentru protecţia personală şi a proprietăţii private, participă activ la prevenirea şi combaterea fenomenelor antisociale din localităţile rurale, comunică cu poliţia şi administraţia publică locală în vederea soluţionării problemelor din comunitate care îi afectează
Sergiu Gurău, Președinte AO Eco-Răzeni a comunicat: „În colaborare cu Asociaţia „Neighbourhood Watch” din Estonia, circa 60 de specialişti în domeniul prevenirii criminalităţii, asigurării şi menţinerii ordinii şi a securităţii publice, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi sectorului asociativ au participat în cadrul mai multor vizite de studiu şi schimb de experienţă în Estonia, conferinţe, mese rotunde, treninguri, precum şi beneficiază de materialele elaborate în cadrul Programului „Supravegherea de vecinătate”;
Roșca Vitalie, Şef al Secţiei Securitate Publică r. Telenești a spus: „Am implementat proiectul dat din luna martie 2014, în prezent avem 22 sectoare Supraveghere de Vecinătate. Aducem mulţumiri AO Eco-Răzeni şi Inspectoratului General al Poliţiei pentru aportul adus la realizarea proiectului în raionul nostru. În viitorul apropiat speram ca toate localitățile din raion să aibă astfel de sectoare de protecție.”
Andriuţă Ivan, lider de sector, s. Răzeni, r. Ialoveni a spus: „Sunt nespus de mândru şi bucuros că rădăcinile unui proiect european începe chiar din satul şi mahalaua mea. Pot spune că proiectul ne-a făcut mai prietenoşi. Cel mai important e educația copiilor noştri de aceea ne străduim să explicăm despre beneficiile acestui proiect.”
Costiuc Nina, primar com. Budești, mun. Chișinău „Cel mai important pentru un om este omenia, şi ea este cel mai productiv factor care ne duce la o schimbare spre binele societăţii în care locuim. Proiectul Supraveghere de Vecinătate ne oferă o oportunitate, fiind un proiect foarte bun care vine în ajutorul oamenilor de a fi mai indulgenți cu ceea ce se petrece în jurul lor.”
Eugen Borş, lider de sector, s. Selemet, r-ul Cimişlia ne-a prezentat raportul de activitate: „De la începutul luni martie 2014, de când au fost semnate contractele cu programul de Supraveghere de vecinătate, în s. Selemet au fost întreprinse de fiecare lider de sector următoarele acțiuni: Informarea membrilor sectorului de către liderul de sector ceea ce ţine de Programul Supraveghere de Vecinatate; Participarea activă în cadrul sectorului de vecinătate de către orice membru al sectorului dat; Crearea echipei de patrulare a Sectoarelor, cît şi locurile publice şi zonele de agrement ale satului; Acordarea ajutorului sectorului de poliţie în cazul în care apar furturi, jafuri, pentru a depista infractorii, fiecare lider de sector este implicat în căutarea acestuia; Informarea membrilor de sector, asupra situației infracționale din regiune; 0rganizarea întruniri zilei informative privind analiza situației sectorului dat; Înmânarea pliantelor şi datele de contact a vecinilor cît şi a sectorului de poliţie; Liderii de sector la sfârșitul lunii oferă sefului sectorului nota informativă care ţine de acţiunile întreprinse de el. Membrii sectoarelor date manifesta iniţiative pentru îmbunătățirea securităţii sectorului şi imediat anunța poliţia despre infracțiunile, contravenţiile şi incidentele care se comis sau au fost comise în perimetrul sectorului. In timpul patrulării sectoarelor de către Seful Sectorului de poliţie şi Liderii de sector au fost depistate persoane cu abuz de alcool, violenţa în familiei şi persoane care au agresau victimele în loc public cît şi la domiciliul acestora. In acest caz membrii de patrulare cît si coroboratori de poliţie implicați la patrularea sectoarelor au intervenit imediat pentru a fi reținuți suspecții dați. Proiectul îi motivează pe oameni sa devina mai cooperanți, mai solidari. Ei sunt foarte mulțumiți, mai ales seara, când oamenii se tem de elemente criminale, noi purtăm veste reflectorizante, patrulăm străzile şi deja e o altă situaţie.”
La finele Forumului au fost oferite Diplome de onoare pentru contribuţia activă în stabilirea relaţiilor de colaborare între Poliţie, administraţia publică locală şi societatea civilă, precum şi promovarea programelor de prevenire a criminalităţii în localităţile rurale, preşedintelui Asociaţiei Obşteşti „Eco-Răzeni”, Sergiu Gurău, asistentului de proiect „Supraveghere de Vecinătate”, Maria Gurău, primarului de Budeşti, mun. Chişinău, Nina Costiuc şi specialistului în domeniul politicilor de tineret al Aparatului Preşedintelui raionului Ialoveni, Victor Pletosu, prin Ordinul Şefului Inspectoratului General al Poliţiei. La fel, au fost menţionaţi şi cei mai activi lideri de sector, poliţişti şi primari, pentru aportul adus la implementarea programelor de prevenire a criminalităţii în localităţile rurale.
Articol realizat de: Maria Gurău Asistent de proiect