GENERAȚIA ECO pentru un viitor verde și sustenabil!
GENERAȚIA ECO pentru un viitor verde și sustenabil!
Scopul proiectului este de a educa și informa tânăra generație asupra problemelor și soluțiilor legate de mediu, printr-o mai bună înțelegere și implicare în dezvoltarea sustenabilă a localităților r. Ialoveni. Proiectul vizează, așadar, creșterea conștientizării, implicării civice şi educării cetăţenilor din r. Ialoveni în combaterea cauzelor şi efectelor schimbărilor climatice. Un accent deosebit în cadrul proiectului este pus pe populaţia tânără (elevii de gimnaziu și liceu), care va fi și cea mai afectată de schimbările climatice.
Obiectiv specific nr. 1: Creșterea cu 30% a gradului de conștientizare și consolidare a capacității tinerilor ialoveneni cu privire la criza climatică și justiția verde.
Rezultat: Cel puțin 250 de tineri și tinere din localitățile r. Ialoveni sunt cu 30% mai conștienți despre riscurile activităților umane și a consumului agresiv și mai informați privind soluțiile verzi.
Act. 1.1. Atelierul sustenabilității în școli: instruiri tematice privind protecția mediului, colectarea separată a deșeurilor, poluarea aerului și a apelor, risipa alimentară, reciclarea plasticului, upcycling, exploatarea raţională a resurselor naturale de bază; Act. 1.2. Eco-Friendly Lab (pe rețele sociale Facebook, Instagram) - Laboratorul comportamentului responsabil: postări și videouri pe teme de reciclare, reutilizare, soluții eficiente de încălzire/ răcire a spațiilor de locuit, etichete energetice pe electrocasnice, panourile solare, transport ecoresponsabil, etc.; Act. 1.3. Campanie de colectare a DEEE-urilor în liceele din r. Ialoveni (deşeurilor de echipamente electrice şi electronice).
Obiectiv specific nr. 2: Promovarea schimbului de cunoștințe și bune practici de protecție a mediului între tinerii/ tinerele r. Ialoveni.
Rezultat: Cel puțin 5 instituții publice de învățământ și peste 100 de tineri implicați în activități de responsabilizare socială.
Act. 2.1. Competiție raională Colectăm și Ne Salvăm! de colectare separată a capacele de la băuturi, hârtie, baterii, DEEE-uri în liceele r. Ialoveni, organizată în colaborare cu Consiliile de Elevi cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării (18 martie); Act. 2.2. Campanie de sensibilizare și responsabilizare socială: Îmi pasă de Planeta MEA!, organizată în cadrul Săptămânii Globale a Educației (16-22 noiembrie) prin diverse activități de responsabilizare socială în instituțiile de învățământ (plantări copaci, salubrizare, reciclare selectivă în școli, concurs desen, etc.); Act. 2.3. Organizarea a 2 vizite de studiu la companii de reciclare, pentru tineri, profesori și reprezentanții autorităților publice din r. Ialoveni. Vizitele vor fi organizate pentru câștigătorii competiției de colectare Colectăm și Ne Salvăm!
Obiectiv specific nr. 3: Consolidarea participării a cel puțin 25 de tineri și tinere din r. Ialoveni la procesele de luare a deciziilor în materie de mediu și justiție verde.
Rezultat: Cel puțin 25 de tineri și tinere organizează campanii de advocacy pentru sensibilizarea factorilor de decizie locali privind importanța respectării și aplicării regulamentelor locale de protecție a factorilor de mediu.
Act. 3.1. Școala de toamnă Think GREEN – Act GREEN! - schimb de idei verzi și bune practici de mediu cu reprezentanții Consiliilor Locale de Tineret din localitățile raionului Ialoveni. Instruirea tinerilor în domeniul advocacy pentru mediu, politici locale de protecție a mediului și aplicare a legislației de mediu. Act. 3.2. Campanii de advocacy Tinerii activi pentru Mediu privind adoptarea sau reactualizarea la nivel de 5 localități ale r. Ialoveni a regulementelor care vizează protecția factorilor de mediu (apa, solul, aerul, biodiversitatea). Prin această activitate, tinerii își vor face auzite mesajele către factorii de decizie locali privind rolul lor în asigurarea unui mediu sănătos și a unei dezvoltări sustenabile. În contextul alegerilor generale locale din toamna acestui an, în localități se vor forma consilii locale noi cu care tinerii vor interacționa în scopul elaborării documentelor de politici publice locale.
Costurile totale ale proiectului (MDL): 458.550
Finanțareaaprobată (MDL, și % din bugetul total): 400.000
Durataproiectului(12 luni): august 2023 – iulie 2024
Proiectul „GENERAȚIA ECO pentru un viitor verde și sustenabil!” este implementat de către A.O. Eco-Răzeni, în cadrul programului de granturi mici „Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și justiție verde” desfășurat în cadrul proiectului ”O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de A.O. EcoContact, cu suportul Suediei.