Vizită de studiu în Estonia: bune practici de formare a competențelor profesionale pentru tinerii cu risc sporit de excluziune socială
Vizită de studiu în Estonia: bune practici de formare a competențelor profesionale pentru tinerii cu risc sporit de excluziune socială
În perioada 15-18 iunie 2022, în cadrul proiectului „Dezvoltarea antreprenoriatului social și angajarea tinerilor cu dizabilități”, finanțat de Estonian Development Cooperation, în parteneriat cu Peipsi Center for Transboundary Cooperation (Estonia), Asociația obștească “Eco-Răzeni” a efectuat o vizită de studiu în Estonia, pentru a lua cunoștință și prelua bune practici estoniene în materie de instruire a tinerilor cu dizabilități și integrarea lor în câmpul muncii prin intermediul afacerilor din domeniul panificației.
Astfel, pe 15 iunie 2022, a avut loc vizita de studiu la sediul întreprinderii Finedine Pasta, unde proprietara Eleri Nickson a împărtășit grupului Eco-Răzeni din experiența și misiunea întreprinderii, precum și obiectul de activitate al acesteia. Datorită deschiderii și receptivității gazdei, membrii delegației au aflat mai multe despre modul de preparare a produselor întreprinderii, de asigurare cu materie primă de cea mai bună calitate, provocările la care fac față angajații, precum și despre modernizarea prezentării produselor și atragerea de parteneri loiali.
Joi, 16 iunie 2022, participanții la vizită au fost primiți și tratați foarte călduros de doamna Ene Valgemäe, șefa Departamentului Alimentație & Catering din cadrul Centrului de formare profesională Ida-Virumaa din Jõhvi, care a oferit generos informații ample despre organizarea programelor postliceale de instruire profesională, portofoliul de meserii, particularitățile probelor pentru înscrierea și absolvirea cursurilor oferite de program ș.a. Vizita a continuat în satul Kolkja, unde membrii delegației au avut plăcerea și rara ocazie de a trăi pe viu experiența pregătirii produselor de panificație în cadrul unui masterclass organizat de gazda Irina Shirokova, în cadrul atelierului ei de turtă dulce Prääniku.
Vizita de studiu s-a încheiat la Departamentul Culinărie al Colegiului Profesional din Tartu, al doilea cel mai mare oraș din Estonia. Această instituție este recunoscută atât în țară, cât și peste hotarele ei, drept lider și promotor al educației profesionale de excelență, înregistrând anual peste 3000 de studenți înscriși la cursuri. Membrii echipei Eco-Răzeni au avut oportunitatea de a se convinge personal de acest fapt, vizitând diverse ateliere și spații de lucru, unde ucenicii își formează abilități profesionale și descoperă mici secrete pentru a găsi mai ușor calea spre inima viitorului client prin stomac.
Toate cele trei zile ale agendei de lucru au fost intense, productive și pline de bune practici de preluat și implementat în cadrul serviciilor pe care le dezvoltă Asociația “Eco-Răzeni” și întreprinderea socială Floare de cireș. Participanții vizitei de studiu au rămas profund impresionați de cele văzute și foarte motivați să le aplice atât în cadrul Programului de instruire la locul de muncă, cât și a activității întreprinderii sociale de inserție Floare de cireș SRL.